PK Pestingrad

Zaljubljenici u prirodu

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Svi Ekspedicija Škurda 2002

Ekspedicija Škurda 2002

Pohod  članova Alpinističko-speleološkog odsjeka “Subre” i Alpinističkog odsjeka Beograda na dotad neistraženi kanjon rijeke Škurde

Uže u rukama, iznad- neprohodne litice, ispod- ambisi… U kanjonu smo Škurde, u kotorskom zaleđu. Za ovu avanturu smo se pripremali, odgađali je i ponovo se pripremali ravno dvije godine. Tada smo, u velikoj brzini, prošli dio tajnovitog i veoma opasnog kanjona Škurde, ali nas je mrak spriječio da ovaj sportsko istraživački poduhvat izvedemo do kraja.

U međuvremenu smo, kao članovi Alpinističko-speleološkog odsjeka Planinarskog društva Subra, izveli veći broj akcija, istraživali orjensko-lovćensko podzemlje, krstarili kanjonom Mrtvice u centralnoj Crnoj Gori, stigli do Mon Blana, krova Evrope, ali, znali smo da nas ovdje, na rubu Boke, čeka nedovršen, opasan i, iznad svega, izazovan posao.

Za razliku od prošlog puta kada smo do ulaza u kanjon stigli napornim pješacenjem iz Kotora, sada smo se odlucili za transport kolima do prevoja Krstac, na domak Njeguša. Sa ovog mjesta započinje sliv Škurde, sa gotovo 1000 metara nadmorske visine. Početak nije nimalo očaravajuci. Kraj puta se nalazi ruglo moderne civilizacije: deponija smeca, iznikla upravo na drevnoj pješačkoj stazi što vijuga ka Kotoru. Šta je – tu je. Prvu prepreku smo hrabro pregazili a našlo se tu i suvenira.

Sad, dok se spuštamo do ulaza u kanjon, načelnik ASOS-a, Dejan Verigo, djeluje sasvim, sasvim opušteno, srećom, znamo da kad stvari postanu ozbiljne, možemo računati na njegovo puno angažovanje. Panto i Daca, koji čine dio današnje ekipe, članovi su Alpinističkog odseka Beograda, momci koji takođe posjeduju veliko iskustvo. Očekujemo da će njihovo učešće znatno olakšati i ubrzati predstojeće spuštanje.

U dolasku do početne tačke prolazimo lakše prohodnim i uz to, veoma lijepim terenom, kao stvorenim za laganu šetnju i uživanje. Danas nam to nije suđeno; iskustvo od prošlog pokušaja nam kazuje da nam valja uđi u kanjon što ranije, jer kad se nađemo u njegovom neispitanom dijelu, ko zna koliko će nam trebati vremena dok stignemo do kraja.

Vrijeme je za akciju. Rub stare austrougarske brane je tu, a ambis počinje već pod našim nogama. Slijedi postavljanje i detaljna provjera opreme pred prvi silazak na konop. Ma koliko spuštanja imali iza sebe, sam početak uvjek donosi onaj isti osjećaj, mješavinu uživanja i prikrivene zebnje. Šestorica nas je, a to je vec brojna ekipa. Što je grupa veća brzina kretanja se neminovno smanjuje jer se svi moramo kretati preko istog užeta.

Prvi dio kanjona donosi nekoliko uzastopnih kaskada, koje nam ne predstavljaju veći problem jer nam je teren poznat a i smjerovi su još od prošlog puta opremljeni za silazak.

Pibližavamo se neistraženom dijelu kanjona Škurde. Ljetna žega prisiljava nas, jednog po jednog, da zanemarimo kacige kao mjeru opreza. Zidovi kanjona su kompaktni i dobro poravnati abrazivnim dejstvom velikih voda koje ovuda teku poslije svake dugotrajnije i jače kiše. Mogućnost da na ovakvom terenu pri spuštanju odvalimo kakav komad stijene, minimalna je. Posljednji popušta Srećko, poznat kao dosljedni korisnik svake dostupne sigurnosne opreme.

Oko podneva stižemo do prvih većih bazena i ma koliko se do sada uspjeli sačuvati od kvašenja, to uskoro više neće biti moguće. Naravno, po ovako toplom vremenu i neće biti neki problem ako se skvasimo, ali to za opremu nikako nije slucaj. Mokro uže uslovljava drugaciju upotrebu opreme za spuštanje i novo usporavanje toka akcije. Osim toga, stotine metara užeta koje i ovako jedva nosimo, kada se pokvase predstavljaće nam još veći problem.
Našavši se pred nepremostivom vodenom preprekom, Panto se sprema da, obmotan klupkom užeta, prvi ispita temperaturu vode u ovom velikom bazenu, a ostali će se, sa više ili manje negodovanja uskoro povesti za njegovim primjerom. Slijedi prvi kontakt sa tom zelenkastom tekućinom i teatralni krik. Voda uopšte nije previše hladna, ali ulazak se mora oglasiti.

Ranci sa robom i drugim stvarima koje ne smiju da se kvase prebacujemo preko vode sistemom gelendera. Spuštanje ne teče baš glatko jer na pojedinim mjestima nema dovoljne visinske razlike.Avantura dostiže kulminaciju. Jedna kaskada smjenjuje drugu, a između nas dočekuju bazeni. Spuštajući se u mokroj i klizavoj obući, doživljavmo prve, srećom bezopasne padove.

Nalazimo se na jednom od najljepših djelova kanjona. Mada smo za ovu istraživačku akciju birali sušno doba godine, tok Škurde i nije tako mali. Vodopad sa stijenom prekrivenom mahovinom, preko koje upravo prolazimo, pravi je užitak za oči. Ko bi rekao da se nalazimo svega kilometar-dva od morske obale. Mjesto više podsjeća na neki od kanjona u dalekoj planinskoj unutrašnjosti.

Darku, koji cijeli dan provodi na radnom mjestu sa mobilnim telefonom u ruci i ne baš lijepim vidicima, ovo je spasonosni bijeg od stvarnosti. Puno je teže shvatiti Panta; današnji prolazak kanjonom jako malo se razlikuje od njegovog prosječnog radnog dana, kojeg provodi izvodeći visinske radove širom zemlje.

Nakon prethodnog, gotovo pitomog dijela, ponovo smo se zavukli u duboki i uski, klaustrofobični prostor. Ispred nas se pojavljuje još jedna kaskada u čijem se podnožju smjestio poveći bazen. Gledajući odozgo, čini nam se da bi u desnom dijelu voda mogla biti dovoljne dubine za skok sa vrha, ali, nikad se ne zna…Dok su se ostali radije odlučili za klasični silazak na užetu, Dejo je riješio drugačije. Procijenivši da su mu izgledi solidni, odlučio se za spektakularni skok!

Čini se da ovaj skok nije posljednje uzbuđenje koje ćemo doživjeti prije napuštanja preljepog, i ujedno zastrašujućeg kanjona rijeke Škurde. Litice kanjona su se gotovo spojile nad našim glavama, a ugao spuštanja se opasno približio čistoj vertikali. Mada dan još nije blizu kraju dočekuje nas pomrčina kao da se spuštamo u jamsko grotlo. Vertikala koju upravo prelazimo zapamtićemo kao jednu od najdužih u čitavom toku Škurde.

Kada se uže zaglavi uvjek nastaju problemi, ali kada se zaglavi na ovako teškom mjestu, nevolje su još daleko veće. mada se upinjemo iz sve snage, uže ostaje čvrsto zaglavljeno u procjepu između dvije stijene. Nema druge; Dejo će ponovo morati na vrh kako bi oslobodio uže. Koliko god spuštanje bilo naporno, penjanje uz uže puno je teže, pa za ovakve akcije nikada nema dovoljno dobrovoljaca. Što se mora-mora se. Bez užeta ne bi daleko stigli a nije za zanemariti ni materijalnu štetu.

Imena ispisana kamenom na stijeni ukazuju da se bližimo izlasku iz kanjona. Predpostavljamo da dio koji nam je preostao nije naročito težak, jer, inače, kako bi iko bez posebne opreme stigao dovde. Ove procjene će se već desetak minuta kasnije pokazati sasvim ispravnim. Kanjon Škurde je nakon 11 sati spuštanja savladan, pred kotorskim smo vratima. Nema više ni jedne nepoznanice, ni jednog neistraženog dijela ovog divljeg kanjona. Sa pravom vjerujemo da smo prvi koji smo ga prešli cijelom dužinom. Bez speleo-alpinističke opreme Škurda je nesavladiva, a u kanjonu nismo vidjeli nikakav trag kakav bi njena ranija upotreba morala ostaviti.

Korisne informacije:

Mada se radi samo o nekoliko kilometara kanjona nije ga ni malo lako proći, jer izmedu ostalog, treba savladati oko 800 m visinske razlike. Nakon velikih kiša Škurda se pretvara u opasni bujični tok, koji nosi veliku količinu vode i kamena. Najviše vode ima u centralnom dijelu kanjona, nakon spajanja sa desnim pritokama. Do brane se stiže pješačkim putem iz Kotora, ili sa Krsca, sa neophodnim skretanjem na drugu stazu u blizini brane. Lijeva strana kanjona na nekoliko mijesta omogućava napuštanje toka i izlazak na pješacki put Krstac-Kotor. Ukupno ima dvadesetak kaskada, prosječne visine od oko 20 m. Većinom imaju nagib manji od vertikale, ali ima i izuzetaka. Nakon prvog dijela klanca i prvih nekoliko vertikala, stiže se do podužeg dijela gdje nije potrebna oprema, jer nema kaskada a spuštanje nije toliko intenzivno. U kanjonu je prisutan (slab) signal mobilne telefonije.

EKIPA

Dejan Verigo-Vejo, ASOS
Srećko Krasan-Srele, ASOS
Željko Starčević-Firer, ASOS
Marinko Peruško-Cmare, ASOS
Darko Šiljegović-Žil Maleri, ASOS
Ivan Pantelić-Panto, AOB
Damjan Marinković-Daca, AOB

 

Broj posjeta

4994385
Danas254