Tabačina - Pestingrad, 16 Mart 2014.

Vilina vrata, prozor, volat

 Uspon na matičnu planinu iz smjera Dobrote je planinarski izlet koji članovi našeg kluba sa nestrpljenjem očekuju. Planinarsku turu, koja se zbog svoje težine i vremenske zahtjevnosti ne može odraditi u zimskom periodu dok su dani relativno dosta kratki, kao i zbog kamenitog karaktera ove staze koja nije zaštićena od sunca i ne preporučava se u ljetnim mjesecima, smjestili smo u ovaj lijepi majski dan koji nam je pružio idealne uslove i sve čarolije proljeća.

Kako bi ovaj jednodnevni izlet učinili još interesantnijim, započeli smo ga iz Tabačine i do Špiljara smo koristili "put ka nebu" koji vodi do prevoja Krstac. Od Špiljara smo napustili ovaj put i zaputili se stazom koju smo prošle godine očistili i predmarkirali a koja nas je prevela preko rijeke Škurde i njenog očaravajućeg i zastrašujućeg kanjona. Po prelasku Škurde staza nas je dovela iznad Truća, odakle počinje uspon do ispod Viline pećine. Lokaliteti koje smo prelazili do Vilinih vrata su Stakina torina, pećina Vodnica i drugi.

Uspon uz Vilina vrata je tradicionalan za članove našeg kluba i doživljavamo ga kao "povratak kućama". Po usponu na Pestingrad, dominantan planinski vrh iznad Kotora, koji posjećujemo po nekoliko puta godišnje, a na kome smo se ponovo zadržali mnogo duže od planiranog zbog neopisivog pogleda na Kotor i cijeli zaliv, zaputili smo se prema zaseocu Knež Do do kojeg smo došli prečicom "niz Dubinu". Poslije kraćeg odmora, od prevoja Krstac stari crnogorski put nas je doveo u Tabačinu.

Kružna planinarska tura u kojoj smo uživali punih 10 sati od čega aktivnog pješačenja 6 sati sa pređenih 19 km kotorskih strana, uspenjanih 1323 m ljutog krša pri najvećoj visini od 1028 mnv. Navedeni podaci sa GPS-a ne mogu se uporediti sa prelijepim sunčanim proljetnim danom koji nam je bio domaćin i ugostio nas svim mirisima i bojama proljeća, sa isprepletanim visibabama i ljubičicama, proplancima i vrhovima koji pružaju poglede od kojih zastaje dah,...

Broj posjeta

5558619
Today: 2
This Month: 8

Trenutna posjeta

We have 299 guests and no members online

Glasanje

Koja težina ture vam najviše odgovara
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote: